Tilbake
Swing it dixieband
Skriv ut

SWING IT DIXIEBAND

Vi spiller dixieland, swing og annen musikk inspirert av tidlig 1900-talls jazz, presentert med humor, spilleglede og presentert ved både kjente og kjære Disney-låter og tradisjonelle låter. Vårt budskap og hovedfokus er at musikk skal være gøy og noe som alle kan drive med.

Målet med produksjonen vår er å ta publikum med på en reise som går 100 år tilbake i tid og over Atlanterhavet til 1920-tallets New Orleans. Ved å fortelle historier og anekdoter om musikken og kulturen i Amerika på starten av 1900-tallet, kombinert med å spille en blanding av Disney-låter som publikum kjenner igjen og noen tradisjonelle låter (When the Saints Go Marching In etc.) er målet å spre en musikkform og sjanger som bare et fåtall spiller og hører på i dagens samfunn. Musikken er byggesteinen for all moderne jazz og mye av dagens populærmusikk og vi ønsker å formidle det ved å skape en atmosfære og en stemning som inspirerer unge til å lære seg å spille musikk - og særdeles musikk som de ikke vanligvis blir utsatt for.  
 
Vi ønsker at elevene sitter igjen med en følelse av glede, og med en nysgjerrighet og inspirasjon til å utforske ulike sjangere og improvisert musikk som de kanskje ikke blir eksponert for til vanlig. 
 
Bandet har en klar visuell profil med stråhatter, bukseseler og tversoversløyfer. Swing`It Dixieband har erfaringer fra å spille for store og små på alle typer scener, alt fra store eventer for tusenvis av folk, TV-opptredener, store festivalscener til gatemusikanter, små intime scener eller som taffelmusikk til alle slags anledninger. De har i flere år spilt på Barnivalen på Kongsberg Jazzfestival og deltok våren 2018 på Norske Talenter der de kom til semifinalen. Bandet har også en mengde videoer av Disney-låter i swing og dixieland-stil som kan finnes på Swing`It Dixiebands Youtube-kanal.

Læreplanmål

Musikk - etter 7. årstrinn

Lytte

Eleven skal kunne:

 • gjenkjenne musikk fra historiske hovedepoker i kunstmusikken 
 • gjenkjenne klangen til og benevne de ulike instrumentgruppene
 • gi uttrykk for egne vurderinger om hvordan musikkens bruk og funksjon har endret seg gjennom tidene 

Bruk konserten

Forarbeid

Be elevene lese seg opp om bakgrunnen for Dixieland musikk. 

 • Hvor oppstod Dixieland-musikken? 
 • Hvem/hva slags musikk var det influert av? 
 • Hva kjennetegner Dixieland-musikken? 
 • Hvilke musikere ble store navn innen sjangeren? Nevn tre og deres instrumenter. 
 • Hvilke utfordringer stod folk overfor i 1890-1910 årene? 
 • Hvorfor ble Dixieland musikk populært?  
 • Er det slik musikk du liker å høre på? Hvorfor/hvorfor ikke? 

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Lørenskog kommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Martin Jarl Velsin: 
Martin har ledet bandet siden oppstarten for 6 år siden. Han har en bachelor i utøvende musikk med hovedinstrument trompet og sang fra LCCM i London, der bandet i to år har hatt sitt hovedvirke. Han er en dixieland-nerd og elsker alt om New Orleans og tidlig 1900-tallshistorie. I tillegg er han en dyktig pianist. 
 
Leif Peter Vilhelm Grahn: 
Leif har en master i klassisk trombone fra NMH, men spiller stort sett som musiker i blåserrekker, storband og liknende, i tillegg til med dette bandet. Hans hovedvirke er som musikklærer på ungdomsskole og lærer i korps. Hans enorme spilleglede har en særdeles smittende effekt på publikum. 

Edvard Bondi Knowles:
Edvard, som til daglig jobber i Plan- og Bygningsetaten i Oslo, har en veldig eksentrisk spillestil som umiddelbart fanger publikum. Han behersker både saksofon og klarinett og er en veldig viktig del av besetningen. 

Jon Berg Eriksen:
Denne skjeggete og rødhårede mannen er til daglig kordirigent og synger i mannskor - men spiller banjo og synger med dette bandet. Hans krumspring og morsomheter på scenen er alltid til stor glede for publikum.  

Ole Marius Gaasø:
Ole er legestudent og særdeles interessert i politikk. På scenen er han en utadvendt og energisk pianist som får publikum engasjert både musikalsk og humoristisk.  

Håvard Mathisen Tanner:
Håvard har en mastergrad i utøvende jazz fra Guild Hall School of Music i London, og jobber fulltid som utøvende jazzmusiker. Han er særdeles opptatt av swing og er en hard forkjemper for at musikken skal svinge hardt.  
 
Håkon Kvam:
Håkon sin humoristiske personlighet overgår nesten hans egenskaper som trommeslager. Han er underholdende både å se og høre på og har en stor forkjærlighet for fargerike og mønsterrike klær (særlig sokker). Han går for øyeblikket master i musikkvitenskap ved NTNU (institutt for musikk).