Lørenskog friskole

Lørenskog friskole

Postadresse: Pb. 185, 1471 Lørenskog

Besøksadresse: Industriveien 7A, 1473 Lørenskog

Telefon: 67 92 23 00

Kontaktperson: Kristin Dahl, 67 92 23 00, kristin@lorenskogfriskole.no

Antall produksjoner: 27

  • Alle

ANIMASJONSVERKSTED + AKERSHUS FESTNING

Film, Trinn: 6
To DKS-produksjoner på én dag!6.-klassingene busses til Oslo og Cinemateket/Filmens hus. Her vil en og en klasse få animasjonsverksted med Elin Aasheim.Den andre klassen går til Akershus festning. Her vil de få en spennede omvisning i Forsvarsmuseet. Møt ved Forsvarsmuseet, som ligger i bygg 62 på Akershus festning. Man kommer lettest inn til museet via hovedporten i enden av Kirkegata.Etter lunsjen bytter klassene. Klassene kan velge om de vil spise lunsj på festningen eller i Cinemateket. Bussen slipper elevene av og på på bussparkeringen i Skippergata (vis-à-vis Hotel Bastion).

ARKITEKTURVERKSTED

Visuell kunst, Trinn: 9
Norsk Forms arkitekturverksted overført til Lørenskog hus. Ved bruk av puter, staur, tau, armer og ben får elevene bygge konstruksjoner og de får kjenne strekk- og trykkrefter direkte på kroppen. Elevene får også lære litt om prinsippene bak byggverk fra antikken, gotikken og renessansen. Og de får kjenne hvordan teorien fungerer i praksis.Formidler: Lennart Johansson

BACH GOES HIPHOP

Musikk, Trinn: 5-7
Endelig skal Werner få fremføre musikk skrevet av sin favorittkomponist, Johann Sebastian Bach. Musikken er komponert spesielt for Werner sitt elskede instrument, celloen! I salen sitter et lydhørt publikum! Alt ligger til rette for en flott klassisk konsert. Hadde det ikke vært for David og Ole Petter. De har hodet fylt av heeelt andre ting …

BADBOY: STEROID

Litteratur, Trinn: 10
Hvor langt er du villig til å gå for å få en perfekt kropp? Selveksponering og kroppspress kan få selv den sterkeste til å gi etter for lettvinte løsninger. Annette Münchs brageprisvinnende bok "Badboy: steroid" baserer seg på samtaler med unge brukere av anabole steroider."Badboy: Steroid" handler om et misbruk som er mer utpreget og omfattende enn vi tør tenke på. Annette Münch går tett innpå brukeren og Caspers kamp. Les mer om bokenNå presenteres romanen som en multimediaproduksjon.Gjennom spesialskrevet hiphop-musikk av de populære artistene Erik og Kriss, filmintervjuer, fotokunst og lyddesign, og høytlesning av forfatteren selv, utfordres elevene til refleksjon rundt temaene doping, spiseforstyrrelser og kroppspress.

BOKILLUSTRASJONER

Visuell kunst, Trinn: 3
Lørenskog bibliotek ønsker 3.trinn velkommen kunstutstilling. Her vil elevene få se originale illustrasjoner som er laget til en bildebok. Årets illustratør er Alice Lima de Faria, med illustrasjoner fra bildeboken Fuglefesten.Alice Lima de Faria er svensk illustratør og forfatter bosatt i Oslo. Hun har sin utdannelse fra Danmarks designskole i København og Högskolen för design och konsthantverk i Göteborg. Hun har tidligere illustrert flere barnebøker deriblant Erlend Loes Rumpemelk fra Afrika (2012). Som forfatter debuterte hun med bildeboka Det var ikke jeg, sa Robinhund i 2015. Vi ønsker at elevene møter illustrasjonene første gang i biblioteket, og at dere IKKE har lest boka før dere kommer til utstillingenNår dere kommer til utstillingen ønsker vi å snakke sammen om illustrasjonene, og snakke litt om hvilke tanker elevene får når de ser på dem. Illustrasjoner er et medium som gir ulike tanker og tolkninger, og ingen rette eller feil svar. Etter at vi har sett på og snakket om illustrasjonene, leser vi boka.

BOKPRAT I BIBLIOTEKET

Litteratur, Trinn: 8
Vi tar imot elevene. Vi snakker om bøker vi synes er gode og liker, samt at vi formidler bøker vi mener passer for ulike nivåer og interesser. Vi åpner for dialog med elevene. Vi setter av tid til å gi elevene veiledning til å finne en bok som passer vedkommende, gjerne i samråd med lærer. Vårt mål er å motivere til leselyst som er med på å utvikle elevenes leseferdigheter.Husk lånekort. For at elevene skal kunne låne med bøker hjem er det viktig at elevene har lånekort. Lærere som har elever i klassen som ikke har lånekort fra tidligere kan ta kontakt med biblioteket for å få skjema som på forhånd må fylles ut av foresatte.

BOKPRAT I BIBLIOTEKET

Litteratur, Trinn: 4
Elevene inviteres til bokprat i Lørenskog bibliotek.

CHARLIE CHAPLIN OG DET 20. ÅRHUNDRET

Film, Trinn: 9
I eit land der alle drøymer om å bli rike er Chaplin sin lausgjengar ein vaskeekte antihelt. Han er alltid midt i ei eller anna krise. Alltid på desperat jakt etter neste måltid eller ein kjærast – i ei ugjestmild verd. Han er ein antihelt som går mot straumen.I løpet av formidlinga vil manusforfattar Nick Hegreberg presentera Chaplin sin posisjon som ein av dei viktigaste filmskaparane gjennom tidene. Chaplin sitt liv speglar på mange måtar samfunnsutviklinga i første halvdel av det tjuande århundre, eit tidsrom som resulterte i to verdskrigar, børskrakk og depresjon, utviklinga av nazisme, kommunisme og kapitalisme og den kalde krigen.I formidlinga får elevane møta Chaplin som humanist, provokatør og samfunnsdebattant. Sluttmonologen i «Diktatoren» er stadig aktuell, og går sin sigersgang i sosiale medier i vår tid. Kva kan den fortelja oss om vår samtid?

DEN GAMLE KONEN OG KROKODILLEN

Musikk, Trinn: 1-4
Den gamle konen Mwayomonabi er bestevenn med en krokodille. Hvordan er det mulig? Og hva skjer når de blir uvenner? Dette får vi vite når Raymond forteller historien med ord, pantomime, musikk, rytmelek og bevegelser. Hege kaster seg på med på fele, lyder og rytmer, og vi ender opp i en forrykende fest; partyyy! Da får hele publikum riste på armer og bein.Men aller først blir vi med tilbake til Raymonds barndom i Elfenbenskysten, der han vokser opp til lyden av mammas symaskin.Gjennom forestillingen deltar elevene med klapperytmer og dans. Raymonds musikk fra Elfenbenskysten går i dialog med Heges elektriske fele i musikk skapt av utøverne.

DET RASLER I RØYSA

Scenekunst, Trinn: 4
Historisk spill skrevet av Finn Evensen med utgangspunkt i 7 steinrøyser som ligger i Hanaborgåsen på Fjellhamar. Røysene har hatt et lite gravkammer av steinheller. Beinrester som er funnet viser at dette er branngraver.

DROP

Scenekunst, Trinn: 8
Danseverksted for elevene på 8. trinn. En dags verksteder i ulike sceniske dansestiler, som avsluttes med en kortere opptreden av de profesjonelle danserne. DROP er en samling meget kompetente profesjonelle dansere med bred erfaring fra ulike dansegenre. Verkstedet ønsker å bidra til at elevene får en danse"boost" innen scenisk dans og bevegelse når DROP kommer til skolen en hel skoledag. Danserne i DROP er:Anita Vika Langødegård - ansvar for folkedansverksted (halling & godkarstykker) Tuva Selmer-Olsen - ansvarlig for samtidsdans/improvisasjonsverkstedCecilie Majätta Välinen - ansvarlig for musikaldans/jazzdansTrond André Hansen – ansvar for hip-hop-verkstedElevene deles i 4 grupper etter følgende dagsplan: 08.35 - 08.50 Felles samling i gymsal, presentasjon, lærere repeterer gruppeinndelingen09.00 - 09.50 verksted 1 (grupper rullerer)10.00 - 10.50 verksted 2 (grupper rullerer)11.00 - 11.50 verksted 3 (grupper rullerer)11.50 - 12.30 felles lunsjpause12.30 - 13.20 verksted 4 (grupper rullerer)13.20 - 14.00 elevene rydder sine klasserom og tar quiz samtidig som danserne varmer opp og får hjelp av kulturverter til rigging.14.00 - 14.15 Forestilling!

FORESTILLING: FRAMTIDA ER NÅ

Scenekunst, Trinn: 7-10
En forestilling om klima og miljø laget av elever og lærere fra valgfaget sal og scene i samarbeid med musikere fra Lørenskog musikk- og kulturskole. Gjennom sang, dans, drama, samspill og tekster formidler elevene sine tanker om fremtidshåp og visjoner for et bedre miljø. "Det handler om å tenke globalt og handle lokalt!" Klimautfordringene løses ikke uten økt demokratisk deltakelse i alle deler av samfunnet, derfor ønsker vi at unges stemmer kommer på banen for å vise kraften og bredden i en voksende klimabevegelse. Det haster å sette fart på klimaomstillingen i alle deler av samfunnet, og i alle land. På scenen får vi se ungdommer som fremfører egne og andres tekster under kyndig veiledning av egne lærere og musikere fra Lørenskog musikk- og kulturskole. Fokuset skal være på de unges stemme - og deres bidrag for et bærekraftig samfunn og lokalmiljø.
Forestillingen vises i Storstua i Lørenskog hus for alle elever fra 7-10 trinn under den nasjonale klimafestivalen §112  17-28. januar 2019. Klimafestivalen § 112 er en bred klimamarkering som oppfordrer og inspirerer befolkningen til å støtte opp om politiske tiltak for å sikre et stabilt klima. Vi ønsker å belyse det enorme klimaengasjementet som finnes i Norges befolkning, og å skape enda mer engasjement. Klimakrisen løses ikke bare av eksperter og politikere – folket sitter på nøkkelen! Les gjerne mer om Klimafestivalen her: http://klimafestivalen112.no/

FØLGESVENNEN

Kulturarv, Trinn: 8
Han drømmer om ei jente og drar ut i verden for å finne henne. Det betyr trøbbel! Men hva annet gjør livet verdt å leve? Helga Samset, en av Norges mest erfarne fortellere, nyskaper et av Asbjørnsen og Moes klassiske eventyr med spenst og lidenskap. Fortellerkunst på høyt nivå!

HOMPETITTEN

Scenekunst, Trinn: 1-2
Finn Evensen og Kjersti Ø. Eggum fra Lørenskog musikk- og kulturskole står bak manusutvikling og fremføring. Det er tatt utgangspunkt i Alf Prøysens diktning for barn, og det hele pakkes inn i en samtale og gjøgling mellom karakterene Romeo Clive (Alf Prøysen) og Kanutten (Anne Cath. Vestly)Forslag til sanger og tekster elevene kan øve inn på forhånd ligger som vedlegg 

KOMPOSISJONSVERKSTED

Musikk, Trinn: 5
Ordet komposisjon betyr sammensetning eller oppbygging. Det å komponere betyr å sette sammen, og i en musikalsk sammenheng vil dette si å sette sammen ulike musikalske elementer til en større musikalsk helhet.Komposisjonsverkstedet er et praktisk verksted der elevene møter «instrumenter» og andre klangobjekter man i utgangspunktet kanskje ikke tenker på som et instrument. Et mål er at instrumentene innbyr til utforsking og skapertrang og ikke krever spesielle forkunnskaper hos elevene.Elevene får prøve ut klanger og muligheter, og trener på å tilpasse seg hverandres ideer. Vi snakker også om temaer som kan ligge som inspirasjon til komposisjonen. Elevene blir delt i grupper der man utforsker elementer i musikk som klang, dynamikk, form, rytme og tempo. Gjennom utvikling av små motiver utvikles en komposisjon som noteres med grafisk notasjon. Komposisjonen fremføres deretter ved alles innsats, og det lages et enkelt opptak av komposisjonen elevene etterpå får tilsendt. Mål: Gjennom samarbeid, lytting og eksperimentering skal elevene lage en egen komposisjon. Samtlige elever får delta i utforsking av lyder, komponere og musisere.

KUNST GJENNOM 130 ÅR + VERKSTED

Visuell kunst, Trinn: 7
Elevene busses til Ekebergparken i Oslo. Her vil de få være med på et todelt opplegg. To klasser reiser sammen. Den ene klassen vil begynne med omvisningen/oppdagelsesferden "Kunst gjennom 130 år" mens den andre klassen starter med et skulpturverksted. Etter en time bytter klassene.Kunst gjennom 130 år
Denne spennende DKS-produksjonen gir elevene mulighet til å se, ta på, lytte til og samhandle med et stort mangfold av kunstverk laget over en periode på vel 130 år. Dette blir en dialogbasert omvisning og en oppdagelsesferd i det store skogsparkområdet.
Skulpturverksted
I Ekebergparken får elevene være både forskere og kunstnere. I verkstedet jobber vi med den tredimensjonale uttrykksformen. Elevene får skape sine egne skulpturer i blåleire.

KUNSTSKATTEJAKT

Visuell kunst, Trinn: 5
Kunstner Lene C. Tangen vil presentere mye av kunsten som finnes i Lørenskog. Deretter vil elevene få delta på en kunstskattejakt i Lørenskog hus. Oppmøte i Kunstsalen i 1. etasje i Lørenskog hus.

LYRIAKA

Musikk, Trinn: 1-4
Lyriaka er en konsertforestilling der barn har skrevet alle tekstene. Disse har blitt samlet inn på forskjellige måter, men gjerne via skolen. Tekstene blir fremført under konserten enten som diktopplesning eller som sanger med musikk komponert av Øyvind Gravdal. Forestillingen spenner fra mye gøy og moro, til alvorlige temaer som sorg og savn. Musikksjangeren er innenfor pop, med elementer fra jazz og rock. På scenen står tre musikere som alle synger og spiller - gitar, saxofon og tangenter. 

MAGISKE HAMSKIFTERE

Kulturarv, Trinn: 3
Magiske hamskiftere - minoriteters fortellinger på vandring
​​​​​​​En fortellerforestilling med utgangspunkt i samiske fortellinger. Vi reiser i fortellingenes spor. Egentlig er ikke fortellingene norske eller samiske, de er fra verden. I samisk kultur er bjørnen hellig, en magisk hamskifter som kan gjøre seg om til mennesker. Det er den i Ainuisk kultur i Japan og i indiansk kultur og fortellinger også. Fortellingene er nesten like enda de fortelles på hver sin kant av verden. Akkurat som bjørnen skifter fortellingene ham, de høres forskjellige ut, men egentlig handler de om akkurat det samme.

MARADONAS MAGI

Litteratur, Trinn: 4
Møt forfatter, fotballspiller og fotballtrener Arild Stavrum.
Mikael Milnbergan, kalt Mikke, spiller på 1.divisjon smågutter. Sammen med kameratene Shearer (oppkalt etter fotballspiller Alan Shearer), og Hansa (Hans), dreier livet hans seg stort sett om fotball. Erkerivalen til laget deres er Nordland, med Sondre Goma som den store bølla på laget. Han fremstår som en Goliat-skikkelse, og ingen klarer å drible han.Guttene og laget deres blir igjen knust i møte med Nordland, og Mikke må innom til sjekk på legevakta etter Sondre Gomas stygge taklinger. Hvordan skal laget kunne vinne serien og Norway Cup?En annen ting som fyller tankene til Mikke, er Kari.

ROCKY, VERDENS STERKESTE HUND

Litteratur, Trinn: 1
Få ting i livet er så skjellsettende som barnets møte med et viktig kjæledyr. "Rocky, verdens sterkeste hund", er en solo-forestilling som med humor og varme forteller om den store rottweileren og den lille gutten. De to utforsker lekens og livets muligheter. Det er morsomt og spennende. Og gutten kommer nærmere seg selv den dagen Rocky dør og de to må ta farvel.Denne forestillingen tar på en unik måte utgangspunkt i et av de sterkeste båndene mange barn har til livet. Forholdet til et dyr. Fortellerens rolige nærvær gir stort rom for følelser og undring og viser at de enkle tingene, de historiene vi ikke trodde var så viktige former oss langt mer enn vi er klar over.Kjærligheten til dyrene og livet skinner og publikum ler og blir rørt og minnes egne opplevelser. Dessuten lærer barna å synge! Erfaringen er lik overalt. Når fortellingen om Rocky er ferdig, tar barnas fortellinger over. De vil fortelle om sine egne erfaringer.Fortelleren har med gitar og publikum lærer å synge Bella Mama. Sangen om Bella, hunden til fortellerens far og om Mama, fortellerens bestemor som vi begge får høre om. (Bella betyr vakker på italiensk, så det er også en sang om alle verdens vakre mammaer) Det er enkelt og fengende og erfaringen fra flere turneer med forestillingen, er at barna synger på sangen i flere dager etterpå.Og så handler det om den lille gutten som ønsker å være like sterk som Rocky! 

RØRE VED DEG

Musikk, Trinn: 8-10
”Røre Ved Deg” er en konsertforestilling. Musikalsk ligger den i landskapet folk/viser møter rock, med tema rus, psykisk helse og mobbing. Dette formidles med ord og toner i stor spennvidde fra det dypt alvorlige til humor krydret med musikalsk strengelek.
Tove Bøygard er en låtskriver-sanger med en sterk tilstedeværelse og formidlingsevne, bevæpnet med bunnsolide tekster på nynorsk/hallingdialekt. Sangene er basert på egne opplevelser og historier fra de 20 årene hun jobbet gatenært i Oslo.
Artist-bassist og multimusiker Jørun Bøgeberg er Toves makker og han har i tre tiår spilt over hele verden, enten som leiesoldat for andre, eller som solo-artist. Jørun bidrar med hverdagslig poesi med litt skakk humor, og
er en stilskaper med sitt særegne spill på 6-strengs bass.

SKRIVEVERKSTED

Litteratur, Trinn: 9
Skrivekurs for ungdom med utgangspunkt i den muntlige fortellingen. Kurset varer i 1,5 time og elevene skal ved kursets slutt ha produsert korte skriftlige tekster basert på forskjellige tema som kursholder Marianne Sundal og elevene velger ut sammen.Marianne Sundal har jobbet med barn/ungdom og tekstarbeid i mange år og har erfart at om elevene får fabulere muntlig først opplever de det som lettere skrive etterpå. Vi skal assosiere, gjøre fabulerende muntlige språkøvelser og øvelser med å presisere språket ved å bruke sansene.  Hva er et skummelt hus? Hvordan ser det ut? Er det lyder der? Lukter det noe?Presisjon og utvidelse av øyeblikkene er hovedtema for dette skrivekurset.

TELLUS TELLER

Litteratur, Trinn: 2
Tidløse eventyr om mennesker, jord, dyr og bærekraft. Eventyr fra Japan til Grønland om mennesker og dyr som lever sammen med jorda.

TIMBUKTU & DAMN!

Musikk, Trinn: 5-10
Timbuktu og hans band Damn spiller for elevene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet fredag 7. september i Kjennhallen.I forkant av forestillingen ønsker vi at elevene lærer seg tekster og blir med på refrenget til "Alle vill till himmelen, men få vill ju dø" og "Det løser seg".
Mer tekst kommer

TO SYKE SØSTRE

Scenekunst, Trinn: 7
Søstrene Berit og Bodil har mistet foreldrene sine i en trafikkulykke. Berit ble lam i den samme ulykken og sitter i rullestol. Hun tyranniserer nå søsteren sin på alle tenkelige og utenkelige måter. Bodil er den ordentlige og kanskje i manges øyne, litt kjedelig. Men det skal vise seg at hun ikke går av veien for å ta igjen på sin bitre og ondskapsfulle søster."To syke søstre" er en grøsserkomedie skrevet av Kjetil Indregard. Publikum tas inn i en verden av bitterhet, humor, ondskap, overraskelser og grufulle grøss. 
Manus: Kjetil Indregard
​​​​​​​Regi: Kenneth Dean
​​​​​​​Kompani: Teater Spillebrikkene

VI LEVER AV JORDA

Kulturarv, Trinn: 6
I DKS-opplegget «Vi lever av jorda» får elevene kjennskap til hvordan man dyrket jorden i løpet av året på gamle Skårer gård og hvordan man dyrker jorden i et globalt perspektiv. Gjennom de tre temaene mat, gamle teknikker og fortid-fremtid-globalisering får de en forståelse for hvilke dyrkingsforhold som kreves for å dyrke forskjellige typer mat.Praktisk informasjonOppmøte på tunet på Skårer gård. Hver enkelt klasse skal på forhånd være delt inn i tre grupper à maks 10 elever (merk: klassene fra Steinerskolen og Friskolen deles i to grupper).Gruppene rulleres mellom 6 stasjoner. Det er beregnet 15 minutter per stasjon, det ringes i en bjelle når det er tid for bytte. Gruppene får beskjed på stedet hvilken rekkefølge de skal gå fra post til post.Vi avslutter med kryssord med spørsmål fra de ulike postene.Elevene må selv ta med
  • blyant
  • ark til rebusløpet
Merk: Dersom noen av elevene har allergier av noe slag er det viktig at vi får beskjed om dette på forhånd slik at vi kan ta de hensyn som trengs.Da det er besøk av flere skoler samme dag er det ønskelig at elevene spiser matpakkene sine på sletta bak stabburet.Skulle det være noen spørsmål, ta gjerne kontakt med Anniken Hesselberg på anniken.hesselberg@mia.no eller tlf. 412 10 007.Lærerveiledning med informasjon om posteneMed forbehold om endringer.

Uttrykksform
Åpne filter